Doporučení pro diabetiky
Doporučení k nefarmakologické léčbě diabetu mellitus 2. typu
1. Dietní opatření - Doporučuji racionální stravu s omezením jednoduchých cukrů (sladkosti, slazené nápoje), nasycených tuků a vysoce průmyslově zpracovaných potravin., dále omezit živočišné tuky - tedy červené maso , tučné sýry, sádlo, máslo, a pod. Také se vyvarovat i přepalovaných potravin ( smažené potraviny) , snížení příjmu zejména druhotně zpracovaného masa (uzeniny, paštiky, mleté maso, fast food apod.). Zvýšení nenasycených mastných kyselin( rostlinné oleje, ryby) ,jíst ořechy, zvýšit listovou zeleninu (zastoupení alespoň v 1jídle denně), zvýšit příjem potravin s nižším glykemickým indexem ( zelenina, luštěniny, rýže apod. ). Ovoce spíše v dopoledních hodinách z ovoce omezit hlavně hroznové víno, švestky, třešně , které obsahují vysoké množství cukru, vhodnější jsou bobuloviny ( borůvky, .ostružiny, maliny , angrešt , rybíz ) i jahody. Strava by měla také být bohatá na vlákninu .Celkový energetický příjem by měl být přizpůsoben aktuální hmotnosti a pohybovým možnostem. U obézních pacientů je cílem redukce hmotnosti o 5–10 %, což může významně zlepšit inzulinovou senzitivitu
2. Pohybová aktivita - pravidelná fyzická aktivita alespoň 150 minut týdně (např. svižná chůze 30 minut 5x týdně), ideálně 7x týdně . Eventuálně zařazení kombinace aerobního cvičení (chůze, plavání, jízda na kole) a posilovacích cvičení alespoň 2x týdně.Pohyb by měl být přizpůsoben věku, zdravotnímu stavu a fyzické kondici. Fyzická aktivita zlepšuje inzulinovou citlivost, pomáhá redukovat hmotnost a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
3. Úprava životního stylu - Zákaz kouření – kuřáci mají vyšší riziko cévních komplikací, doporučuji ukončení kouření (včetně možnosti odborné podpory v rámci centra pro závislosti na tabáku). Omezení konzumace alkoholu – maximálně 10 g alkoholu denně (cca 1 dcl vína) u žen, 20 g u mužů, ideálně méně. Dostatek spánku a zvládání stresu – chronický stres negativně ovlivňuje metabolismus glukózy.